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Frequently Asked Questions on TCS 

                                                 

Sr. 

no. 

Question Answer 

1.  What is Electronic 

Commerce? 

As per Section 2(44) of the CGST Act, 2017, 

electronic Commerce means the supply of 

goods or services or both, including digital 

products over digital or electronic network. 

2.  Who is an e-

commerce operator? 

As per Section 2(45) of the CGST Act, 2017, 

electronic Commerce operator means any 

person who owns, operates or manages digital 

or electronic facility or platform for electronic 

commerce. 

3.  What is Tax 

Collection at Source 

(TCS)? 

As per Section 52 of the CGST Act, 2017 the e-

commerce operator, not being an agent, is 

required to collect an amount calculated at the 

rate not exceeding one per cent., as notified by 

the Government on the recommendations of 

the Council, of the net value of taxable supplies 

made through it, where the consideration with 

respect to such supplies is to be collected by 

such operator. The amount so collected is called 

as Tax Collection at Source (TCS). 

4.  What is the rate of 

TCS notified by 

Government? 

Rate of TCS is 0.5% under each Act (i.e. the 

CGST Act, 2017 and the respective SGST Act 

/ UTGST Act respectively) and the same is 1% 

under the IGST Act, 2017. Notifications No. 

52/2018 – Central Tax and 02/2018-Integrated 

Tax both dated 20th September, 2018 have been 
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issued in this regard. Similar notifications have 

been issued by the respective State 

Governments also. 

5.  Is it mandatory for e-

commerce operator to 

obtain registration? 

Yes. As per section 24(x) of the CGST Act, 

2017, every electronic commerce operator has 

to obtain compulsory registration irrespective 

of the value of supply made by him.  

6.  Whether a supplier of 

goods or services 

supplying through e-

commerce operator 

would be entitled to 

threshold exemption? 

As per Section 24(ix) of the CGST Act, 2017, 

every person supplying goods through an e-

commerce operator shall be mandatorily 

required to register irrespective of the value of 

supply made by him. However, a person 

supplying services, other than supplier of 

services under section 9 (5) of the CGST Act, 

2017, through an e-commerce platform are 

exempted from obtaining compulsory 

registration provided their aggregate turnover 

does not exceed INR 20 lakhs (or INR 10 lakhs 

in case of specified special category States) in a 

financial year. Government has issued the 

notification No. 65/2017 – Central Tax dated 

15th  November, 2017 in this regard. 

7.  Whether TCS is 

required to be 

collected by e-

commerce operators 

on supply of services 

by unregistered 

suppliers through 

their portal? 

As per Section 24(ix) of the CGST Act, 2017, 

every person supplying goods or services 

through an ecommerce operator is mandatorily 

required to register. However, vide Notification 

65/2017-Central Tax dated 15th November, 

2017 a person supplying services, other than 

supplier of services under section 9 (5) of the 

CGST Act, 2017, through an e-commerce 
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 platform were exempted from obtaining 

compulsory registration provided their 

aggregate turnover does not exceed INR 20 

lakhs (or INR 10 lakhs in case of specified 

special category States) in a financial year. Since 

such suppliers are not liable for registration, e-

commerce operators are not required to collect 

TCS on supply of services being made by such 

suppliers through their portal. 

8.  Whether e-Commerce 

operator is required to 

obtain registration in 

every State/UT in 

which suppliers listed 

on their e-commerce 

platform are located 

to undertake the 

necessary compliance 

as mandated under 

the law? 

As per the extant law, registration for TCS 

would be required in each State / UT as the 

obligation for collecting TCS would be there 

for every intra-State or inter-State supply. In 

order to facilitate the obtaining of registration 

in each State / UT, the e-commerce operator 

may declare the Head Office as its place of 

business for obtaining registration in that State 

/ UT where it does not have physical presence. 

It may be noted that each State/UT has 

indicated one administrative jurisdiction where 

all e-commerce operators having business (but 

not having physical presence) in that State/UT 

shall register. The proper officer for the 

purpose of registration of ECOs has also been 

notified by each State/UT. 
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9.  Foreign e-commerce 

operator do not have 

place of business in 

India since they 

operate from outside. 

But their supplier and 

customers are located 

in India. So, in this 

scenario will the TCS 

provision be 

applicable to such e-

commerce operator 

and if yes, how will 

foreign e-commerce 

operator obtain 

registration? 

Where registered supplier is supplying goods or 

services through a foreign e-commerce 

operator to a customer in India, such foreign e-

commerce operator would be liable to collect 

TCS on such supply and would be required to 

obtain registration in each State / UT. It may be 

noted that each State/UT has indicated one 

administrative jurisdiction where all e-

commerce operators having business (but not 

having physical presence) in that State/UT shall 

register. The proper officer for the purpose of 

registration of ECOs has also been notified by 

each State/UT. If the foreign e-commerce 

operator does not have physical presence in a 

particular State / UT, he may appoint an agent 

on his behalf. 

 

10.  Is it necessary for e-

Commerce operators 

who are already 

registered under GST 

and have GSTIN, to 

have separate 

registration for TCS 

as well? 

E-Commerce operator has to obtain separate 

registration for TCS irrespective of the fact 

whether e-Commerce operator is already 

registered under GST as a supplier or otherwise 

and has GSTIN. 

11.  What is meant by “net 

value of taxable 

supplies”? 

The “net value of taxable supplies” means the 

aggregate value of taxable supplies of goods or 

services or both, other than the services on 

which entire tax is payable by the e-commerce 

operator, made during any month by a 

registered supplier through such operator 
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reduced by the aggregate value of taxable 

supplies returned to such supplier during the 

said month.  

11.  Whether value of net 

taxable supplies to be 

calculated at gross 

level or at GSTIN 

level? 

The value of net taxable supplies is calculated at 

GSTIN level. 

12. Is every e-commerce 

operator required to 

collect tax on behalf of 

actual supplier? 

Yes, every e-commerce operator is required to 

collect tax where the supplier is supplying goods 

or services through e-commerce operator and 

consideration with respect to the supply is to be 

collected by the said e-commerce operator. 

13. At what time should 

the e-commerce 

operator collect TCS? 

TCS is to be collected once supply has been 

made through the e-commerce operator and 

where the business model is that the 

consideration is to be collected by the e-

commerce operator irrespective of the actual 

collection of the consideration. For example, if 

the supply has taken place through the e-

commerce operator on 30th October, 2018 but 

the consideration for the same has been 

collected in the month of November, 2018, 

then TCS for such supply has to be collected 

and reported in the statement for the month of 

October, 2018. 

14. Whether TCS to be 

collected on exempt 

supplies? 

No, TCS is not required to be collected on 

exempt supplies. 
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15. Whether TCS to be 

collected on supplies 

on which the recipient 

is required to pay tax 

on reverse charge 

basis? 

No, TCS is not required to be collected on 

supplies on which the recipient is required to 

pay tax on reverse charge basis. 

16. Whether TCS is to be 

collected in respect of 

supplies made by the 

composition 

taxpayer? 

As per section 10(2)(d) of the CGST Act, 2017, 

a composition taxpayer cannot make supplies 

through e-commerce operator. Thus, question 

of collecting TCS in respect of supplies made 

by the composition taxpayer does not arise. 

17. Whether TCS is to be 

collected on import of 

goods or services or 

both? 

TCS is not liable to be collected on any supplies 

on which the recipient is required to pay tax on 

reverse charge basis. As far as import of goods 

is concerned since same would fall within the 

domain of Customs Act, 1962, it would be 

outside the purview of TCS. Thus, TCS is not 

liable to be collected on import of goods or 

services. 

18. Is there any 

exemption on Gold, 

owing to the fact that 

rate of GST is only 3% 

and TCS on it would 

erode the margin for 

the seller? 

No such exemption from TCS has been 

granted. 

19. Whether payment of 

TCS through Input 

Tax Credit of operator 

for depositing TCS as 

No, payment of TCS is not allowed through 

Input Tax Credit of e-Commerce operator. 
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per Section 52 (3) of 

the CGST Act, 2017 is 

allowed? 

20. It is very common that 

customers of e-

commerce companies 

return goods. How 

these sales returns are 

going to be adjusted? 

An e-commerce company is required to collect 

tax only on the net value of taxable supplies 

made through it. In other words, value of the 

supplies which are returned (supply return) may 

be adjusted from the aggregate value of taxable 

supplies made by each supplier (i.e. on GSTIN 

basis). In other words, if two suppliers “A” and 

“B” are making supplies through an e-

commerce operator, the “net value of taxable 

supplies” would be calculated separately in 

respect of “A” and “B”. If the value of returned 

supplies is more than supplies made on behalf 

of any of such supplier during any tax period, 

the same would be ignored in his case. 

21. Under Section 52, e-

commerce operator 

collects TCS at the net 

of returns. Sometimes 

sales return is more 

than sales and hence 

can negative amount 

be reported? 

Negative amount cannot be declared. There will 

be no impact in next tax period also. In other 

words, if returns are more than the supplies 

made during any tax period, the same would be 

ignored in current as well as future tax period(s). 

22. What is the time 

within which such 

TCS is to be remitted 

by the e-commerce 

The amount collected by the operator is to be 

paid to appropriate government within 10 days 

after the end of the month in which the said 

amount was so collected. 
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operator to the 

Government account? 

23. How can actual 

suppliers claim credit 

of TCS? 

The amount of TCS deposited by the operator 

with the appropriate Government will be 

reflected in the electronic cash ledger of the 

actual registered supplier (on whose account 

such collection has been made) on the basis of 

the statement filed by the operator in FORM 

GSTR-8 in terms of Rule 67 of the CGST 

Rules, 2017. The said credit can be used at the 

time of discharge of tax liability by the actual 

supplier. 

24. How is TCS to be 

credited in cash 

ledger? Whether the 

refund of such TCS 

credit lying in the 

ledger would be 

allowed at par with 

the refund provisions 

contained in section 

54(1) of the CGST Act, 

2017? 

TCS collected is to be deposited by the e-

commerce operator separately under the 

respectvive tax head (i.e. Central tax / State tax 

/ Union territory tax / Integrated tax). Based on 

the statement (FORM GSTR-8) filed by the e-

commerce opertaor, the same would be 

credited to the electronic cash ledger of the the 

actual supplier in the respective tax head. If the 

supplier is not able to use the amount  lying in 

the said cash ledger, the actual supplier may  

claim refund of the excess balance lying in his 

electronic cash ledger in accordance with the 

provisions contained in section 54(1) of the 

CGST Act, 2017. 

25. Is the e-commerce 

operator required to 

submit any 

statement? What are 

Yes, every operator is required to furnish a 

statement, electronically, containing the details 

of outward supplies of goods or services 

effected through it, including the supplies of 
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the details that are 

required to be 

submitted in the 

statement? 

goods or services returned through it, and the 

amount collected by it as TCS during a month 

within 10 days after the end of such month in 

FORM GSTR-8. The operator is also required 

to file an annual statement by 31st day of 

December following the end of the financial 

year in which the tax was collected in FORM 

GSTR-9B. 

26. Whether interest 

would be applicable 

on non-collection of 

TCS? 

As per section 52(6) of the CGST Act, 2017, 

interest is applicable on omission as well in case 

of incorrect particulars noticed. In such a case, 

interest is applicable since it is a case of 

omission. Further penalty under section 122(vi) 

of the CGST Act, 2017 would also be leviable. 

27. What will be the place 

of supply for e-

commerce operator 

for recharge of talk 

time of the Telecom 

Operator / recharge 

of DTH / in relation 

to convenience fee 

charged from the 

customers on booking 

of air tickets, rail 

supplied through its 

online platform? 

As per section 12(11) of the IGST Act, 2017, 

the address on record of the customer with the 

supplier of services is the place of supply.  

28. Under multiple e-

commerce model, 

Customer books a 

TCS is to be collected by that e-Commerce 

operator who is making payment to the supplier 
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Hotel via ECO-1 who 

in turn is integrated 

with ECO-2 who has 

agreement with the 

hotelier. In this case, 

ECO-1 will not have 

any GST information 

of the hotelier. Under 

such circumstances, 

which e-commerce 

operator should be 

liable to collect TCS? 

for the particular supply happening through it, 

which is in this case will be ECO-2. 

29. Are there any 

additional powers 

available to tax 

officers under this 

Act? 

As per section 52(12) of the CGST Act, 2017, 

any authority not below the rank of Deputy 

Commissioner may serve a notice requiring the 

operator to furnish the details of their supplies 

of goods or services or both as well as stock of 

goods held by the suppliers within 15 working 

days of the date of service of such notice. 

30. Certain e-commerce 

operators who have 

been unable to obtain 

registration in the 

month of October, 

2018 but have already 

collected TCS for the 

said month have 

expressed challenges 

in relation to the filing 

of such details in 

GTSR-8. It has been 

E-commerce operators, who have been unable 

to obtain registration in the month of October, 

2018 but have already collected TCS for the said 

month, may furnish the details of TCS collected 

in the month of October, 2018 in the first 

return in FORM GTSR-8 to be filed after 

obtaining registration.  
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asked as to how these 

details are to be 

furnished on the 

common portal? 

 

 

(The highlighted portions in red are the newly added answers to the earlier 

FAQ) 

******************** 


