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Question 1: How will imports be taxed under GST?

Answer: All imports will be deemed as inter-State 
supplies for the purposes of levy of GST. IGST is leviable 
on imports in addition to other duties of customs. 
Full set-off will be available as ITC of the IGST paid on 
import on goods and services.

Question 2: How will exports be treated under GST?  

Answer: All exports will be deemed as inter-State 
supplies. Exports of goods and services will be treated 
as zero rated supplies. The exporter has the option 
either to export under bond/Letter of Undertaking 
without payment of tax and claim refund of ITC or pay 
IGST by utilizing ITC or in cash at the time of export and 
claim refund of IGST paid.

Question 3: How can IGST be paid? 

Answer: The IGST can be paid by utilizing ITC to the 
extent available and balance by cash. The use of ITC for 
payment of IGST will be done in the following order:

• ITC of IGST shall be used for payment of IGST first; 

• Once ITC of IGST is exhausted, the ITC of CGST shall 
be used; 

• If ITC of both IGST and CGST are exhausted, ITC of 
SGST shall be used. 

 - Remaining IGST liability shall be discharged in 
cash. GST System will ensure maintenance of this 
hierarchy for payment of IGST using the credit.

• However, IGST on imports has to be paid in cash 
only.
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Question 4: What are the provisions for refund of 
taxes for exporters in GST 

Answer: Provisions relating to refund are contained in 
section 54 of the CGST Act, 2017. It provides for refund 
of tax paid on zero-rated supplies of goods or services  
or on inputs or input services used in making such zero-
rated supplies, or refund of tax on the supply of goods 
regarded as deemed exports, or refund of unutilized 
input tax credit. Identical provisions exist under the 
IGST Act, 2017 and relevant SGST/UTGST Acts.

Question 5: Can unutilized input tax credit be allowed 
as refund to exporters? 

Answer: Yes. Section 54(3) of the CGST Act, 2017 
provides for refund of any unutilised input tax credit of 
inputs and input services at the end of any tax period 
except where

(i)  the goods exported out of India are subjected to 
export duty; or

(ii)  the exporter claims drawback of CGST or refund of 
IGST paid on such export.

Question 6: What is the procedure for claiming refund 
by exporters?

Answer: Refund can be claimed by filing an application 
electronically in prescribed form along with required 
documents through the Common Portal, either 
directly or through a Facilitation Centre notified by 
the Commissioner. The refundable amount shall be 
electronically credited to any of the bank accounts of 
the applicant mentioned in his registration particulars 
and as specified in the application for refund.For 
details Chapter X of the CGST Rules, 2017 relating to 
refund may be referred to.

Question 16: Would GST be payable on goods not 
intended to be sold, taken out for participation in 
overseas exhibitions and trade fairs and brought back 
into India as these goods are meant for exhibition 
only?

Answer: GST is not payable in such cases. Exporters 
will need exhibition participation letter and no foreign 
exchange involved letter from the concerned bank 
for the purpose of exchange control requirements. 
At the time of re-import, identity of goods imported 
with export goods needs to be established to seek 
exemption from import duty in accordance with 
Customs provisions.  IGST will be exempted at the 
time of re-import in view of exemptions granted under 
Customs.

Question 17: Will an exporter be required to pay GST 
in case of goods procured from unregistered persons? 

Answer: In case of supply by an unregistered person, 
the registered person i.e., exporter shall be liable to pay 
GST under reverse charge mechanismfor purchases 
above five thousand rupees in a day. However the 
exporter can avail ITC of such GST paid and either 
utilise the ITC or claim refund of the same.

Question 17: Will credit of duties be available on inputs 
and inputs contained in semi-finished goods/finished 
goods lying in stock of an exporter who was not 
registered under existing laws, as on appointed day of 
GST?

Answer: Yes, provided the exporter was not liable to 
be registered under the existing law.

Note: Reference to CGST Act, 2017 includes reference 
to SGST Act, 2017 and UTGST Act, 2017 also.
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In case of refund of IGST, the shipping bill filed with 
the Customs is treated as an application for refund 
if the exporter has filed a valid return in Form GSTR-
3/3B and the person in-charge of the conveyance 
carrying the goods to be exported has furnished an 
export manifest/report. Upon receipt of information 
regarding furnishing of a valid return in FORM GSTR-3 
or FORM GSTR-3B by the exporter from the Common 
Portal, the Customs authorities at the port of export 
shall process the claim for refund and an amount equal 
to the integrated tax paid in respect of each shipping 
bill shall be electronically credited to the bank account 
of the exporter.

Question 7: What is the time limit for grant of refund?

Answer: Refundable amount shall be sanctioned 
within 60 days from the date of receipt of application 
complete in all respects. However, as a measure of 
facilitation to exporters, except for certain notified 
categories, ninety per cent of the amount excluding 
the amount of input tax credit provisionally accepted 
will be refunded provisionally within seven days from 
the date of acknowledgement.

Question 8: Will the principle of unjust enrichment 
apply to exports?

Answer: The principle of unjust enrichment is not 
applicable in case of exports of goods or services as 
the recipient is located outside the taxable territory.

Question 14: Will drawback at higher rate be available 
to handicraft exporters who do not avail Input Tax 
Credit (ITC) like presently available to those who do 
not avail CENVAT credit?

Answer: No. There will be no difference in rate of 
Drawback for exporters not availing ITC in GST regime.  
In GST regime, drawback will be admissible only at 
lower rate determined on the basis of customs duties 
paid on imported materials used in the manufacture 
of export goods. However, as an export facilitation 
measure, for the transition period of 3 months 
from July to September, 2017, drawback at higher 
composite rates will continue to be granted subject 
to the condition that no input tax credit of CGST/IGST 
is claimed, no refund of IGST paid on export goods is 
claimed and no CENVAT credit is carried forward.

Question 15: Is GST payable on consideration received 
for sale of scrips?

Answer: Yes. Scrips are goods and sale of scrips has 
to be treated as supply of goods. GST at applicable 
rate will therefore be payable.
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Question 9: Today under VAT/CST merchant exporters 
can purchase goods without payment of tax on 
furnishing of a declaration form. Will this system be 
there in GST?

Answer: No, there is no such provision in GST. Tax will 
be payable on their inward supplies and they can claim 
refund of the accumulated ITC.

Question 10: Whether goods sent by a taxable person to 
a job worker be treated as supply and will they be liable 
to GST?

Answer: No, the goods sent by a registered person to 
a job worker is not a supply, as there is no transfer of 
title and no consideration for the goods is involved. In 
terms of section 143 of the CGST Act, 2017 a registered 
taxable person (the principal), after following the 
prescribed procedure,may send any inputs or capital 
goods, without payment of GST, to a job worker for job 
work and the principal shall either 

(i) bring back such inputs or capital goods after 
completion of job work or otherwise within the 
prescribed period i.e. 1 year in case of inputs and 
3years in case of capital goods, or 

(ii) supply such inputs or capital goods, within such 
prescribed period, on payment of tax within India, 
or with or without payment of tax for export, as the 
case may be.

If the goods or, capital goods, as the case may be, are 
not returned to the principal within the time specified 
above, the same shall be deemed to have been supplied 
by the principal to the job worker on the date the goods 
were sent out to the job worker and the principal shall 
be required to pay tax accordingly on such supplies.

Question 11: Is a job worker required to take 
registration? 

Answer: As job work is a service, it would be considered 
a supply and the job worker would be required to obtain 
registration if his aggregate turnover exceeds the 
prescribed threshold of Rs.20 lakhs or, as the case may 
be, Rs.10 Lakhs.

Question 12: Whether exemption from all duties of 
Customs be available on imports under exemption 
schemes such as EPCG, Advance licence etc under GST 
regime?

Answer: No. Exemption will be available only from 
Basic Customs Duty. IGST will be payable on such 
imports. However, the importer can avail ITC of IGST 
paid and utilise the same or claim refund in accordance 
with the provisions of the CGST Act, 2017 and rules made 
thereunder.

Question 13: Can duty credit scrips received as incentive 
by exporters such as MEIS, SEIS etc be utilised for 
payment of all duties at the time of import?

Answer: No, these scrips can be utilised only for 
payment of Basic Customs duty. IGST cannot be paid by 
utilising these scrips. 
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